
Trauma
Hécht is een praktijk voor integratieve psychotherapie voor kinderen, jongeren en volwassenen die geconfronteerd worden met traumatische ervaringen in hun leven.
Ongewenst zijn als kind, moeizame hechting, adoptie, pleegzorg, emotionele verwaarlozing, seksueel-fysiek-verbaal geweld, geweld in gezin of relatie, grensoverschrijdend gedrag, parentificatie, leven met een psychisch kwetsbare ouder, leven met het gevoel niet jezelf te mogen zijn, slachtoffer van een misdrijf, oorlog, natuurramp, pandemie, brand, ongeval, medische ingreep, werk gerelateerd trauma (brandweer, politie, militairen, verzorging), traumatische rouw, traumatische zwangerschap-bevalling-kraamtijd, etc.

Een trauma ontstaat wanneer een gebeurtenis te moeilijk of te pijnlijk is om te dragen. Wanneer een gebeurtenis aanvoelt als een aanslag op je leven, je ‘zijn’ en je ‘zelf’.
Een trauma ontstaat als de gebeurtenis te moeilijk, te pijnlijk is om te verdragen, als een gebeurtenis aanvoelt als een aanslag op je leven, je ‘zijn’, je ‘zelf’. Die aanslag op je leven kan zowel fysiek (verlies van fysieke kracht) als psychisch (verlies van innerlijke kracht en levensenergie) zijn. Getraumatiseerd zijn betekent gevangen zitten in overleven. Trauma is vaak onzichtbaar en traumatische pijn wordt vaak gebanaliseerd of diep weggestopt. Traumatische pijn alleen moeten dragen maakt eenzaam, existentieel eenzaam.
Het is niet de gebeurtenis, maar de ervaring die traumatiseert. De symptomen van trauma zijn niet het gevolg van de gebeurtenis zelf, maar van de manier waarop de situatie door je zenuwstelsel ontvangen, ervaren en verwerkt wordt. En dat is hoopvol: de gebeurtenis kunnen we niet meer veranderen, maar de ervaring kunnen we wel transformeren.
Heling betekent ons lichaam, onze gevoelens en gedachten bevrijden van oude, traumatische spanningen. Doorheen gefaseerde traumatherapie (stabilisatie, verwerking en integratie) ontstaan nieuwe inzichten. Nieuwe inzichten geven hoop: door te ervaren dat er in jezelf iets kan veranderen - dat je anders kunt denken of je anders kunt voelen dan je gewoon bent - wordt de afstand tussen wie je geworden bent en wie je zou willen zijn kleiner, overbrugbaar. Nieuwe inzichten geven zelfvertrouwen. Het besef dat je jezelf kunt transformeren geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Je leven ligt weer meer in je eigen handen. Een nieuw verhaal, een herstart is terug mogelijk. Je kan terug écht jezelf zijn. Je durft terug je hart openen. Je durft kleine of grote momenten van verbinding en liefde bewuster beleven, er bewuster van genieten, er energie uithalen en zo jezelf opladen
Hoop is het vermogen om ondanks al het duister te zien dat er licht is.
- Desmond Tutu
Onverwerkte levenservaringen kunnen zich uiten in volgende signalen
Stress
Piekeren
Overprikkeling
Onrust
Slaapproblemen
Prikkelbaarheid
Woede-uitbarstingen
Angst- en paniekaanvallen
Overmatig emotioneel reageren
Onveilig voelen in jezelf, in contact met de ander en de wereld
Overspoelende herinneringen, flashbacks, nachtmerries
Depressief gevoel
Verlies van levenslust en energie
Verlies van toekomstperspectief
Dissociatieve reacties
Roekeloos of zelfdestructief gedrag (automutilatie, verslaving, eetstoornis, zelfdodingsgedachten-poging)
Overmatig emotioneel reageren
Onvermogen om positieve gevoelens te ervaren
Verminderde concentratie
Negatief denken
Weinig zelfvertrouwen
Onvoldoende zelfzorg
Het gevoel van altijd beschadigd te zijn
Relationele problemen
Sociale isolatie
Geen ruimte durven innemen in relaties en situaties
Moeilijk grenzen aangeven
Onzekerheid
Lichamelijke klachten zonder medische oorzaak, conversie, fybromyalgie, CVS, etc.